Home » , , » 652 m n.p.m. - Browar Podgórz - Porter Bałtycki

652 m n.p.m. - Browar Podgórz - Porter Bałtycki

Written By smakoszpiwa.pl on niedziela, 22 stycznia 2017 | stycznia 22, 2017

Niestety nie udało mi się uczcić Baltic Porter Day w terminie. Publikuję, więc dzisiaj. Po kilku aferach z Browarem Cieszyńskim i Kormoranem wybrałem 652 m n.p.m. wg. receptury Łukasza Jajecznicy.

Ekstrakt: 22% wag.

Alkohol: 8% obj.

Data do: 28.02.2017

Piana:
Średnia, kremowa, beżowa, szybko opadająca.
Barwa: Czarna, ciemna nie przenikniona.
Aromat: Dominująca czekolada, praliny, nuty waniliowe, nuty suszonych owoców.
Smak: Uderzenie pralin, gorzkiej czekolady, nuty waniliowe, lekko gryzący alkohol, nasycenie niskie do średnie, ciało pełne, wysoka pełnia.
Goryczka: Średnia do niska, lekko alkoholowa.

Podsumowanie:

Piwo jest leżakowane przez 12 miesięcy, przez co powinno być gładkie, ale niestety jest lekko za bardzo alkoholowe. Aromaty czekolady, prali i wanilii tworzą pyszną mieszankę. Za aromatem idzie smak, który jest obłędny. Czekolada znów miesza się z pralinami i tutaj delikatnie przeszkadza alkohol na plus jest natomiast pełni i ciało, którego nie brakuje. Goryczka jest niska i szybko zbalansowana. Bardzo udane piwo. Gorąco polecam.

Udostęnij

About smakoszpiwa.pl

0 komentarze :

Prześlij komentarz

a