Home » , , » Jopejskie - Browar Olimp - Jopejskie

Jopejskie - Browar Olimp - Jopejskie

Written By smakoszpiwa.pl on niedziela, 28 stycznia 2018 | stycznia 28, 2018

Historyczny moment dla polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Receptura tego stylu sięga XVII w. Słynnym piwowarem który, warzył Jopejskie, był Jan Heweliusz. To, czy jopejskie powinno być warzone, jak niektórzy uważają tylko w Gdańsku, pozostawiam bez komentarza. Zajmijmy się piwem.






















Ekstrakt: 45 %wag.

Alkohol: 8,5%obj.

Data: 12.2020

Piana: Jaka piana? Ledwo ledwo zalążki piany, delikatna beżowa obrączka.
Barwa: Ciemno brązowa, nieprzejrzysta, refleksy rubinowo brązowe, klarowne. 
Aromat: Dużo suszonych owoców, daktyle, winogrona, delikatna śliwka, sporo umami, sosu sojowego.
Smak: Kolejne uderzenie suszonych, daktyli, winogron oraz śliwki, wszystko przykryte sporą dawką umami, gładkie, wyklejające, mocno wytrawne, wysoka pełnia.
Goryczka: Średnio wysoka, bardzo krótka, szybko zakryta słodyczą, minimalnie ziołowe.



Podsumowanie: Balsam. Wysoka pełnia smaku i aromatu. Sporo suszonych owoców, daktyli, winogron, śliwki. Są obecne nuty umami (kojarzonego z sosem sojowym). Oleiste, gęste. Smak zbalansowany. Suszone owoce na pierwszym planie. Wysoka pełnia. Alkohol nie odczuwalny. Goryczka daje o sobie znać, lecz jest bardzo krótka, lekko ziołowa. Warte każdej złotówki. Browar OLIMP. Mistrzostwo.
Udostęnij

About smakoszpiwa.pl

0 komentarze :

Prześlij komentarz

a